200 g fasoli białej
1 cebula
2 ząbki czosnku
Warstwa czerwona:
2 buraki czerwone (ok. 300 g)
sól, pieprz
1 jajko
1,5 łyżki mąki jaglanej
Warstwa żółta:
2 marchewki
1 jajko
1,5 łyżki mąki jaglanej
sól, pieprz, kminek
Warstwa zielona:
220 g szpinaku mrożonego
1 jajko
1,5 łyżki mąki jaglanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Ugotuj buraki i marchewki w łupinach do miękkości, obierz po ugotowaniu
2. Trzymaj fasolę w wodzie przez całą noc, następnego dnia ugotuj ją do miękkości
3. Podsmaż na patelni obraną i pokrojoną w kostkę cebulę
4. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
5. Fasolę i ostudzoną cebulę z czosnkiem zmiksuj w blenderze na gładką masę
6. Masę dzielimy na 3 części, następnie przygotuj każdą część z osobna:
– dodaj pokrojone na mniejsze części buraki, zmiksuj je na gładką masę za pomocą blendera; dodaj mannę, jajko, przyprawy; wyrób masę; w małej keksówce ułóż warstwę buraczaną jako pierwszą
– dodaj marchewkę i zmiksuj, następnie dodaj mannę, jajko i przyprawy; wyrób i ułóż na masie buraczanej
– dodaj rozmrożony na patelni i ostudzony szpinak, następnie dodaj jajko, kaszę mannę, przyprawy; wyrób i ułóż zieloną masę jako ostatnią
7. Całość piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
przepis:
Kipi Kasza Kipi Groch
źródło:
Aktywna Kuchnia