Udział mięsa i wędlin w diecie Polaków wciąż jest bardzo wysoki. Przeciętnie, każdy z nas rocznie zjada ok. 75 kg mięsa, dlatego tak ważne jest, aby spożywane mięso było odpowiedniej jakości i świeżości. Czy można zaufać jakości mięsa kupowanego w supermarkecie? Gdzie znaleźć świeże mięso wysokiej jakości?
Mięso i wędliny są sprzedawane w większości sklepów spożywczych w Polsce. Niestety, nie każdy sprzedawca ma warunki, aby przechować mięso w taki sposób, aby zachowało ono świeżość nawet na kilka godzin po dostawie. Przed zakupem warto przyjrzeć się ladzie mięsnej i ocenić nie tylko oferowane produkty, ale także częstotliwość dostaw. Częstsze dostawy dają większą pewność, że towar będzie świeży. Warto zadbać o to, aby kupowane przez nas produkty pochodziły od sprawdzonych, polskich dostawców, którzy dysponują odpowiednimi certyfikatami dopuszczającymi ich produkty do obrotu.
Pamiętajmy też, że niska cena na półce rzadko idzie w parze z wysoką jakością i lepiej kupić mniej za wyższą cenę, niż polować na „super okazje” kosztem swojego zdrowia.
Na rynku tarnowskim firmą, która przywiązuje dużą wagę do przestrzegania tych zasad jest Społem Tarnowska Spółdzielnia Spożywców. Sklepy TSS oferują wyroby mięsne od sprawdzonych polskich dostawców takich jak: Sokołów, Rol-pek, Taurus, Ampol czy Drobtar a także od innych lokalnych producentów. Dostawy mięsa i wędlin do sklepów TSS mają miejsce codziennie, a czasem dwa razy dziennie, co świadczy o tym, że sprzedawana tam wołowina, drób czy wieprzowina cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
– Dzięki temu, że dostawy mięsa odbywają się codziennie, mamy gwarancję jego świeżości. Można to ocenić po zapachu, czy kolorze dostępnych u nas produktów. Dostawcy znają nasze wymagania i sami również dokładamy starań, aby nasze mięso i wędliny były świeże, ponieważ zależy nam na tym, aby klienci do nas wracali. Tworzące się czasem przy naszych ladach mięsnych kolejki klientów nie wynikają z opieszałości ekspedientek , które naprawdę dobrze wykonują swoją pracę. Te kolejki są wynikiem zaufania naszych klientów do produktów, które chcą kupić u nas ponownie – mówi Sławomir Łaciak, Prezes Zarządu TSS. Na sukces oferty mięsno-wędliniarskiej sklepów TSS w dużej mierze wpływają lokalni dostawcy. To oni, wykorzystując tradycyjne receptury i surowce dobrej jakości, w połączeniu z nowoczesnymi metodami produkcyjnymi, dostarczają mięso, na które warto poczekać w kolejce.
Ekspedientki zapewniają, że na życzenie klientów mogą przed zakupem dokonać przekroju mięsa, aby kupujący upewnił się, że produkt jest pierwszej jakości. – Sprzedajemy mięso takie, jakie same byśmy kupiły dla siebie i swoich bliskich – zapewnia Maria Kuta, kierowniczka stoiska mięsnego – A dostawy przyjmujemy nawet dwa razy dziennie. Przy ladach mięsnych TSS na życzenie klienta wyroby mięsne mogą zostać zapakowane próżniowo tak, aby zachowały świeżość jak najdłużej.